Cum (nu) să-ți alegi partenerul în afaceri

A fost o perioadă de achiziții intense în zona de hărți digitale la nivel internațional: în iulie 2007 Teleatlas a fost achiziționată de TomTom pentru 2.5 miliarde USD, iar în octombrie 2007 Navteq a fost cumpărat de către Nokia pentru suma de 8.1 miliarde USD. În România – leaderul de piață de atunci în soluția de navigație și hărți digitale era Suncart (cu iGO) pe partea de hartă… negocierile se purtau în zona de 1 milion USD cu Mio (MiTAC Digital Technology), dar până la urma nu s-a făcut achiziția. Aceste perturbări în piață erau probabil generate de intrarea Google în piața de hărți prin serviciul Google Maps. De atunci Google a ras totul în zona de hărți digitale…

La sfârșitul anului 2008 – în perioada de criză economică – când firmele mici și-au epuizat rezervele deja, când „banii deștepți” căutau noi posibilități de achiziții în zona de investiții m-a căutat Voicu Oprean de la AROBS.

Păream o pereche ideală: eu din zona de cartografie digitală, cu o experiență de 8 ani și cu o bază de date geo-spațială deja pornită și construită pentru mai multe orașe din țară, iar AROBS Transilvania Software pe parte de software, IT, echipamente de navigație GPS (brand propriu: Smailo), cu soluție proprie de monitorizare a flotei auto (TrackGPS) și cu o mulțime de date colectate de la autoturismele monitorizate prin toată țara. Achiziția a 50% din părțile sociale ale Micro Mapper s-a făcut în aprilie 2009 pentru suma de 100.000 euro – cu menținea că acești bani nu erau plătiți pentru părțile sociale ale Micro Mapper, ci s-a depus în capitalul social și fondurile firmei pentru a construi mai departe baza de date geo-spațială la nivelul României. Pentru mine era un acord ideal, chiar dacă nu am primit nici un leu pentru vânzarea părților mele sociale. Eram motivat de creștere, de cartografierea întregii țări și cu un potențial imens să primesc un boost în firmă pe partea de IT, software, automatizare, dar și posibilitatea de a intra ca soluție hartă în monitorizarea flotei și chiar și în soluțiile de navigație GPS. Deci perspectivele erau excelente!

DAR ceva s-a stricat pe drum… sau poate că niciodată nu era un interes pentru o astfel de colaborare intensă între AROBS și Micro Mapper cum speram eu. Poate că se vedeau doar tendințele internaționale și posibilitatea de a vinde mai scump mai târziu firma/harta digitală sau poate se dorea să se integreze Micro Mapper în AROBS. Nu știu nici până astăzi… dar deja relația între cei doi asociați scârțâia din primele săptămâni de parteneriat… și beneficiile sperate de mine nu s-au realizat aproape deloc.

M-am decis să scriu astăzi despre cum să-ți alegi partenerul de business și cum nu s-o faci pentru că am mai întâlnit la multe firme probleme generate de incompatibilitatea asociaților sau de interesele diferite ale acestora. Și cum familia și căsnicia stă la baza – este celula societății, așa IMM-urile sunt celulele și stau la baza economiei unei țări: 99,7% din firmele din România sunt IMM-uri și angajează 66% din total angajați la nivelul țării – scrie Ziarul Financiar la sfârșitul anului 2019. Iar exact așa cum după dragoste în căsnicie apar problemele, apar discrepanțe și între asociați, și la fel fiecare despărțire (fie de căsnicie sau de business) este dureroasă și costă mulți bani. Din acest motiv este deștept să alegem bine de la început!

Unii spun că este important să aveți aceeași chimie… să vă puteți îmbăta împreună (noi nu am reușit niciodată – nici măcar să bem o bere împreună)… și să aveți posibilități financiare tot cam la fel. (Alte criterii, vă rog, să le mai căutați și pe internet – un caz similar este descris aici.) Și poate cel mai important să aveți valori comune. Și cred că acesta este partea cea mai importantă. Un antreprenor adevărat conduce din suflet o afacere, iar când aveți diferențe între suflete, atunci problemele vor apărea foarte repede…

Despre cât de importantă este antreprenorul și leadership-ul într-o afacere mică vorbește foarte bine acest banc pe care l-am auzit de la Lorand Soares-Szasz, și anume: O echipă își croiește drum în junglă pentru a ajunge la destinație. Muncitorii (angajații) taie cu săbii, cuțite și topoare drumul prin jungla deasă, pe când managerul bate ritmul de lucru, se asigură că uneltele sunt destul de eficiente și ascuțite, iar muncitorii sunt în condiții bune de forță și sănătate. În tot acest timp antreprenorul (leaderul) se urcă în copaci și privește înainte și strigă către ceilalți: Băieți, nu mergem în direcția bună! Sau poate exclama chiar așa: Băieți nu suntem în jungla bună!

Dar revenind la problema valorilor între asociați. Din cauza valorilor diferite se produc inevitabil ciocniri și diferențe de interese, iar încrederea se degradează. Dacă încrederea a dispărut – și dacă te gândești deja la faptul dacă partenerul/partenera mea spune adevărul sau nu, atunci deja a și dispărut – atunci foarte greu se poate reface și de cele mai multe ori relația se termină cu despărțire. Încrederea este acea valoare, care dispare într-o clipă și se reclădește cu luni și ani de muncă consecventă și grea.

Pentru a reface o relație (fie ea de business sau de cuplu), să reclădești încrederea, este nevoie de căință – recunoașterea greșelii, să-și cer scuze pentru pagubele produse, deschidere, transparență, decizia ferma a persoanei care a greșit de a urma calea cea bună, care sunt urmate apoi de faptele sale, care să dovedească că într-adevăr face ceea ce promite. Numai astfel se poate reclădi relația, încrederea. Când vine vorba de business și bani, atunci rareori ajung partenerii să facă aceste etape pentru a reconstrui relația. În relația de cuplu sau în relația cu Dumnezeu se practică mai des această cale a reclădirii încrederii și a relației.

Cred, că nu se practică pașii de mai sus și iertarea în zona de business pentru că banii, obiectivele trupești/fizice nu sunt așa de puternice încât să se merite să se ajungă aici. (Dar, dacă partenerii de afaceri vor să meargă mai departe ar trebui totuși să o facă.) Ceea ce este cu adevărat important în viața noastră este relația noastră cu Dumnezeu, cu familia și cu cei apropiați. În aceste cazuri suntem capabili să parcurgem de mai multe ori acest drum al căinței, al iertării și al promisiunii că ne vom îndrepta. De aici iarăși mi-am întărit convingereaa, că m-am schimbat în direcția bună, când am decis să-mi schimb obiectivul meu din viață de la cartografie/GIS/performanță spre relații.

Publicitate